Pripremi se za razgovor s poslodavcem

Priprema za uspješni razgovor za posao

Jeste li znali da se tijekom prvih nekoliko minuta intervjua samo 7% mišljenja o vama temelji na onome što ste rekli – ostalo je posljedica dojma o vašem izgledu, ponašanju i glasu. Stoga se potrudite na razgovor za posao doći lijepo i uredno odjeveni, budite pozitivni te govorite jasno i sigurno.

 

Na razgovoru za posao svi se trudimo prikazati u što boljem svjetlu, pa je sasvim prirodno da ste nervozni. Kako biste prevladali nervozu i održali što uspješniji razgovor, nudimo vam nekoliko savjeta: 

 • - Provjerite mjesto održavanja intervjua i način na koji ćete doći do tamo. Najbolje je doći 10 minuta prije dogovorenog termina. Ako kojim slučajem kasnite, svakako nazovite tvrtku i obavijestite ih. 
 • - Pripremite se za razgovor i vježbajte ga. Istražite ponešto o samome poslu, tvrtki i sektoru. Detaljno proučite opis posla, zahtjeve poslodavca i potrebno obrazovanje te usporedite sa svojim životopisom i prijavom koju ste poslali.
 • - Razmislite o vrsti pitanja koja bi vam mogla biti postavljena i pripremite nekoliko potencijalnih odgovora za svako od njih. Zašto želite taj posao? Koji su glavni zadaci radnog mjesta? Što znate o tvrtki? Koje su vaše kvalitete? Zašto bi poslodavac trebao zaposliti baš vas? Koji će, prema vašem mišljenju, biti glavni izazovi novog posla? 
 • - Također, dobro je pripremiti nekoliko pitanja koja biste postavili potencijalnom poslodavcu vezano za sam posao, tvrtku ili sektor. Na taj ćete način doznati korisne informacije, a ujedno i pokazati da ste ozbiljan kandidat. 
 • - Vodite računa o govoru tijela i držanju: sjedite mirno i uspravno te cijelo vrijeme djelujte zainteresirano. Također, gledajte u oči osobu s kojom razgovarate. 
 • - Govorite jasno i glasno te pokažite entuzijazam za novo radno mjesto i tvrtku. Pokažite samopouzdanje, ali vodite računa da ne djelujete agresivno ili uobraženo. Na pitanja ne odgovarajte samo s „da“ ili „ne“ te izbjegavajte poštapalice, preduge pauze, osobne probleme, politiku, viceve i ostale škakljive teme. Upamtite: ne kritizirajte bivše poslodavce i kolege te ne ulazite u prepirke s osobama koje vas intervjuiraju.
 • - Vodite računa o tome da ste jasno razumjeli pitanja koja su vam postavljena i, ako je potrebno, uzmite si vremena prije nego odgovorite. 
 • - Predstavite se u najboljem svjetlu, ali pritom budite iskreni i realni. Svakako istaknite svoja postignuća i kvalitete, posebice one koje bi vam mogle koristiti na budućem poslu (primjerice: komunikacijske vještine, timski rad, informatičku pismenost, pozitivan stav, sposobnost brzog učenja, odlučnost, fleksibilnost). 
 • - Na razgovor ponesite svoj životopis i ostale dokumente koji bi mogli zanimati potencijalnog poslodavca. Ako na samom razgovoru budete morali ispunjavati upitnike ili formulare, ispunite ih u potpunosti čitkim i urednim rukopisom.
 • - Budite spremni razgovarati o visini plaće, ali pokušajte ovu temu odgoditi sve dok ne dobijete konkretnu ponudu od strane poslodavca. 
 • - Na kraju razgovora naglasite da ste vrlo zainteresirani za posao te se raspitajte o sljedećim koracima u natječajnom postupku. 
 • - Slobodno zatražite povratnu informaciju o tome kako ste prošli na razgovoru, neovisno o tome jeste li ušli u uži krug odnosno dobili posao ili ne. 
 • - Upamtite i primijenite ove savjete, no prije svega – dobro se pripremite – priprema je ključni preduvjet uspješnog razgovora za posao.